AR (Augmented Reality) / Utvidet Virkelighet

AR-Augmented-Reality-Utvidet-Virkelighet

Du kjenner sikkert til Pokémon Go og den enorme suksessen det har hatt? Vel, det er kun et lite eksempel på det store bruksområdet til teknologien Augmented Reality – og da kan du selv tenke deg hva fremtiden vil bringe.

Utvidet virkelighet innebærer en interaktiv opplevelse hvor objekter og miljø fra den virkelige verden rundt oss kobles sammen med virtuelle objekter og «verdener» hvor teknologien syr dette sammen til en interaksjon i sanntid (tredimesjonalt).

Jobbmuligheter innenfor AR kommer det garantert til å bli mange av. Stillingstyper vil være alt fra idéer og konsept, designe og dokumentere, utvikle og gamifisere – til det å markedsføre og selge inn mulighetene med teknologien til de virksomheter som vil kunne ha nytte av den.

Her gjelder det da å ha både interessen på plass, kunne se muligheter, ha erfaring eller utdannelse innen f.eks. produksjon av film, rollespille på nett, programmering m.m.

Bruksområder til utvidet virkelighet

Vi skal se på noen eksempler hvor utvidet virkelighet vil være en god teknologi å bruke i ulike bransjer og til ulike oppgaver.

De gamle papirbaserte brukerveiledningene og nødvendigheten av praktiske kurs kan være historie i fremtiden. Med AR og spesielt bruk av headset med AR (ev. også mobiltelefon eller briller), så kan f.eks. kameraet fange opp virkeligheten, mens teknologien gir instruksjoner på skjermen basert på hva som filmes. Dette kan være perfekt for både mekanikere, helsepersonell og andre som trenger instruksjoner live direkte i sitt eget synsbilde – da uten behov for ekstra skjermer eller veiledninger på andre flater.

Arkitektur og design er perfekt for AR. Her kan virtuelle modeller plasseres over eller legges inn i den virkelige verden. Da får man en mer realistisk oversikt over hvordan planene vil bli, og spesielt viktig er dette overfor potensielle kunder.

Kunst, kultur og underholdning ved bruk av AR

Hvordan blir fremtiden på dette området – og kjenner du idéene komme allerede? 🙂
Ja, gaming kommer vi ikke utenom – noe de fleste kjenner til. Bruksområdene til AR er som nevnt enormt stort, og hva med kunstutstillinger som viser virkeligheten sydd sammen med teknologien? Her er det kun fantasien som setter grenser, og man kan virkelig gjøre utstillinger langt mer tiltrekkende og fascinerende – og ikke minst nå ut til enda flere målgrupper.

Unike muligheter med AR for salg og markedsføring

Kreativitet og markedsføring hører sammen, og hvordan blir fremtidens «butikker»?
Det blir stadig mer vanlig å vise digitale 3D-presentasjoner av produkter som selges. Ønsker man å kjøpe kunst, f.eks. malerier, så kan man plassere virtuelle objekter (maleriene man vurderer å kjøpe) i eget hjem for å se hvordan det blir.

Hva trenger du av kompetanse for å jobbe med utvidet virkelighet?

Synes du dette området er spennende? Da bør du allerede i dag starte med å bygge kompetanse!
Programvareutvikling er en selvfølge, men også kompetanse på områder som design og grafikk, interaktiv 3D-teknologi, spillutvikling, ulike spillmotorer, historiefortelling, maskinvare, markedsføring m.m.

Kreativitet og det å forstå teknologien, se muligheter og potensielle nye bruksområder er en viktig egenskap å ha. En slik stilling kan f.eks. være produktansvarlig / Product Manager og lignende, som ikke gjør det tekniske, men kommer opp med konsepter og illustrasjoner av hvordan div. skal fungere.

Testarbeid og et fokus på brukeropplevelser og brukervennlighet vil alltid være oppgaver som del av et prosjekt – og kanskje liker du å teste løsninger eller er god til å sette deg inn i sluttbrukers ståsted/situasjon? Da kan de oppgavene være noe for deg!

Garantert et svært interessant område å jobbe innenfor, hvor jobbmulighetene fremover vil være mange!

Fremtidsjobber.no

Anbefalte blogginnlegg